Schuldgevoel

Schuld Voelen

Je schuldig voelen over iets wat je voor jouw gevoel verkeerd hebt gedaan of wat je volgens anderen hebt nagelaten.In principe is het een gevoel die ons is aangeleerd vanuit onze basis opvoeding, immers in onze samenleven hebben we regels nodig om aan te geven wat strafbaar is en wat volgens de normen en waarden geaccepteerd wordt. Als je daar niet aan voldoet zou je je moeten schamen en je schuldig moeten gaan voelen.Natuurlijk hebben we regels nodig, anders zou het een rommeltje worden in onze maatschappij. Alhoewel dit in de werkelijkheid maar al te vaak voorkomt.Vanuit onze natuurlijke bron (ons ziel) weten we heel goed of we ons schuldig maken aan een strafbaar feit en of we iets doen wat tegen onze natuur in gaat. Uiteraard worden we niet geboren met schuldgevoelens.

Ouders kunnen kinderen onbewust een schuldgevoel aanleren, juist omdat ze zelf ook zo zijn opgevoed en gaan dan door op hetzelfde niveau. Een voorbeeld kan zijn, dat je als kind vaak erg druk bent en een van de ouders dat voortdurend tegen je zegt en je stil moet zijn. Je wordt als kind in een systeem gezet, namelijk dat je niet oké bent als je lawaai maakt en zo wordt een schuldgevoel op onbewust niveau geboren.

Maar het kweken van schuldgevoelens op bewust niveau is misschien wel erger, omdat je bewust erop uit bent om iemand aan je te binden door schuldgevoelens te creëren.Je wilt dus dat iemand precies doet wat jij zegt.

Heb jij je wel eens schuldig gevoeld over iets wat je gedaan hebt en vervolgens daar zoveel spijt van hebt gehad dat je er alles voor over had het goed te maken? Onze gevoelens bestaan uit natuurlijke behoeften om fouten te herstellen. Het innerlijke (ge)weten geeft ons aan of iets wel dan niet klopt.

Dat is op zich gunstig toch ?

Maar wat als je in je schuldgevoelens blijft zitten? Dat gevoel zorgt ervoor dat je gaat handelen uit schuldgevoelens.Ook als je iets beloofd en het niet gedaan hebt, juist dan kun je uit schuldgevoel reageren.

Iedereen kan anders reageren, zo blijven bijvoorbeeld veel relaties in stand doordat ze zich schuldig voelen.Hij/zij  wil dat iemand in de relatie blijft en gaat uit angst bewust schuldgevoelens creëren, waardoor de ander gaat reageren en dingen gaat doen die niet bij hem/haar passen.Ook in vriendschappelijke relaties gebeuren dingen vanuit schuldgevoelens.Je creëert dus bewust of onbewust situaties waardoor schuldgevoelens blijft voort bestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *